Mutfak ve Restoranlarda Güvenli Çalışma eğitimi, mutfaklarda, bulaşıkhanelerde ve restoranlarda çalışan personeller için alınması gereken genel kuralları içerir. Mutfaklarda güvenliği sağlamak ve kazalardan kaçınmak için dikkatli olmak ve belirli kurallar çerçevesinde hareket etmeyi bilmek gerekir.
Mutfak ve Restoranlarda Güvenli Çalışma
Mutfaklar, özellikle hizmet sektöründe faaliyette bulunan, yoğun çalışmanın olduğu önemli istihdam alanlarıdır. Hem çalışanlar için hem de hizmet alanların karşı karşıya kaldıkları sağlık ve güvenlik açısından birçok riskleri bulundurmaktadır.
Bu alanlarda hem çalışanlar açısından yaşanabilecek iş kazaları ve hem de işin yürütümünden dolayı ortaya çıkabilecek meslek hastalıkları sözkonusudur. Öte yandan işletmelerin büyüklüğü, nitelikleri, faaliyetleri, yönetim şekli, işverene ve çalışanlara ilişkin özellikler değişmekle beraber, işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği konuları çözüm aranan ortak bir sorunsaldır. İşletmelerin gerek faaliyetleri bakımından gerek çalışan sayıları ve büyüklüklerine göre değişkenlik gösterse de, özellikle hizmet sektöründe bulunan mutfaklarda iş sağlığı ve güvenliği tehlike ve riskleri benzer olduğundan, alınması gereken önlemler aynıdır.
İş sağlığı ve güvenliği, çalışma hayatının en önemli faktörlerinden birisi olup, temel amacı; tüm sektörlerde çalışanların bedensel-ruhsal-sosyal anlamda tam iyilik hallerinin sağlanması, geliştirilmesi, en üst düzeye taşınması ve işin çalışana, çalışanın yaptığı işe uyumunun sağlanmasıdır.
Mutfak isg eğitimi
Mutfaklarda, mutfak çalışanlarını fiziksel, kimyasal, biyolojik, ergonomik, psikososyal faktörler açısından olumsuz etkileyebilecek mekanik ve mekanik olmayan birçok durum bulunmaktadır. Özellikle oteller, restoranlar, ticari mutfaklarda, kafelerde, fast food mağazalarında, yemek şirketleri, catering firmalarının mutfaklarında çalışan kişiler öncelikli olarak zamanla yarıştıkları için hızlı hareket etmek zorundadırlar.
İşleri zamanında yetiştirebilmek adına, bazı iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri göz ardı edilmektedir. Restoran mutfaklarında yaşanan iş kazaların temelini çalışanların dikkatsizliği, iş yapım yöntemlerinin uygunsuzluğu ve bilgi eksikliği oluşturmaktadır. Oluşan kazaları en az düzeye düşürebilmek ve yaşanan kazaların tekrarının olmaması için gerekli önlemler alınmalıdır.
Mutfaklar, kullanılan araç-gereçler ve olumsuz fiziki koşulların etkisiyle iş kazalarının sıklıkla görüldüğü yerlerdir. Çalışma alanındaki olumsuz etkenler çalışanların iş kazası geçirme riskini arttırabildiği gibi, uzun dönemde çalışma performansını kaybetmesine ve sağlıklarının olumsuz etkilenmesine de neden olmaktadır.
Mutfak çalışanlarında en çok kas iskelet sistemi rahatsızlıkları, solunum hastalıkları ve deri hastalıkları gibi meslek hastalıklarına rastlanmaktadır.
Bu durum iş sağlığı ve güvenliği risk etmenleri arasından psikososyal risk faktörleri grubuna girmektedir. Gelişmiş ülkelerde iş kazalarında zamanla azalma gözlenmektedir. Bununla birlikte, bu ülkelerde hizmet sektörünün büyümesiyle beraber, psikososyal riskler ve kas-iskelet hastalıkları gibi yeni mesleki risklerden söz edilmektedir.
Hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde müşteri memnuniyetinin en önemli göstergesi olan mutfaklarda, gerek kalitenin ve verimliliğin sağlanması gerek çalışanların sağlığının korunması ve güvenli bir iş ortamı oluşturulması açısından öncelikle çalışma ortamındaki fiziki koşulların uygunluğunun değerlendirilmesi ve tehlikelerden oluşabilecek risklerin en az düzeye indirilebilmesi için iş sağlığı ve güvenliği konusuna en üst düzeyde önem verilmesi gerekmektedir.
Mutfaklarda meydana gelen kazaların nedenleri ve kazaları önlemek için alınması gereken aksiyonları içeren kursa başlamak için kursu üzerinize alınız.
Açıklama: Kursa başlamak için “KURSA BAŞLA” ikonuna tıklamanız gerekir. Her dersin sonunda mutlaka “BU DERSİ TAMAMLA” ikonuna basarak diğer derse/konuya/sınava geçmelisiniz. Sınavı başarıyla geçtiyseniz “BAŞARI BELGENİZİ” oluşturabilmeniz için “KURSU BİTİR” ikonuna basmanız gerekir.
Eğitim Özellikleri
- Ders: 3
- Sınav: 2
- Süre: 2 Saat
- Yetenek Seviyesi: Başlangıç
- Dil: Türkçe
- Öğrenci: 11327
- Sertifika: Var
- Değerlendirme: NİG Akademi
Gereksinimler
- Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi'ni Bitirmelisiniz
- İş Hijyeni Eğitimi'ni Bitirmelisiniz
Özellikler
- 3 Ders
- 2 Sınav
Hedef Kitle
- Çalışanlar