Biyolojik risklerle güvenli çalışma kursumuzda, tüm virüsler, bakteriler, mantarlar ve parazitleri ve tehlikeli su canlılarını içeren derslerimize ulaşabilirsiniz.
İnsan yaşamının vazgeçilmez bir parçası olan çalışma hayatında, çalışanın; bedensel, ruhsal ve sosyal sağlığını bozacak tehlike ve risklerin bilinmesi oldukça önemlidir. Bu nedenlerden dolayı, bu dersimizde, biyolojik risk faktörleri, risklerin belirlenmesi, biyolojik etken grupları, biyolojik risklerin değerlendirilmesi, işverenin yükümlülükleri, biyolojik risklere karşı alınacak önlemler, biyolojik risklerin azaltılmasına yönelik önlemler ile, hijyen ve kişisel korunma yollarından bahsedeceğiz
Biyolojik Riskler
İnsan yaşamını sürdürebilmek için çalışmak ve üretmek zorundadır ve bu nedenle hayatımızın önemli bir bölümü iş ortamında geçmektedir. Çalıştığımız iş kollarına bağlı, çalışma ortamında, fiziksel, kimyasal, biyolojik, ergonomik ve, psikososyal gibi, çeşitli risk etmenleri ile karşılaşırız.
İş sağlının beş temel risk faktörlerinden biri olan biyolojik riskler etmenleri denince, ilk olarak aklımıza, bakteri, virüs, mantar, parazit, bitki, ot, kene ve sivrisinek gibi faktörler gelir. Bu faktörler, çalışanın sağlığını kaybetme riskini de beraberinde getirir ve, çeşitli meslek hastalıkları oluşmasına neden olur.
Hayatımızın önemli bir kısmını geçirdiğimiz çalışma ortamında, fiziksel ve kimyasal riskler için, mesleki maruziyet limit değerler tanımlanmışken, biyolojik riskler için, limit değerlerden bahsetmek mümkün değildir. Biyolojik riskler, genel olarak insan vücuduna girdiğinde çoğalmaya devam etmesi, üretilmesi ve çoğaltılması için, genellikle besi yerlerine ihtiyaç duyar. Buna bağlı çeşitli fizikokimyasal özelliklerde çeşitli davranışlar gösterebilmeleri ve kendi özelliklerini, zamanla değiştirebilmeleri ve çok az sayıda etken ile, hızlı bir hastalık potansiyeli ortaya çıkarabilmeleri, biyolojik riskler ile ilgili belli başlı sorunlu alanlardır.
MikroorganizmaGenetik materyali replikasyon veya aktarma yeteneğinde olan hücresel veya hücresel yapıda olmayan mikrobiyolojik varlığa..., mikroskobik boyuttaki canlıları belirtmek için kullanılan genel bir terimdir. Günümüzde bilimsel dilde, mikrop teriminin daha modern bir karşılığı olarak kullanılmaktadır.
Ulusal ve uluslar arası iş güvenliği standartlarında bu riskler zararlı veya toksik olarak tanımlanmaktadır. Bununla birlikte bu düzenlemelerin çoğunda biyolojik tehlikelerin, başlıca mikroorganizmalar veya enfeksiyöz etmenler olarak sınırlandırıldığı görülmektedir.
İşyerlerinde bulunan biyolojik risk etmenlerinin tayininde, daha ziyade tarım işçileri, sağlık çalışanları ve laboratuar çalışanları üzerine yoğunlaşılmıştır. Bunun yanı sıra diğer işkollarında çalışanların maruz kaldığı mesleki biyolojik riskler şöylece örneklendirilebilir:
- Tarım: Ürünün yetiştirilmesi ve hasadı, Hayvancılık, Ormancılık, Balıkçılık
- Tarımsal ürünler: Gıda paketleme, Depolama: tahıl siloları, tütün ve diğerleri, Hayvan tüyleri ve derilerinin işlenmesi, Tekstil fabrikaları, Ağaç işleme: marangozhaneler
- Laboratuvar hayvanlarının bakımı
- Sağlık bakımı: Hasta bakımı: tıbbi ve dental
- Farmasötik ve bitkisel ürünler
- Kişisel bakım: Saç bakımı, vücut bakımı
- Klinik ve araştırma laboratuvarı
- Biyoteknoloji: Üretim işlemleri
- Günlük bakım merkezleri
- Bina onarımı: “Hasta” binalar
- Katı ve sıvı atıkların yok edilmesi
- Endüstriyel atıkların yok edilmesi
Açıklama: Kursa başlamak için “KURSA BAŞLA” ikonuna tıklamanız gerekir. Her dersin sonunda mutlaka “BU DERSİ TAMAMLA” butonuna basarak, diğer derse/konuya/sınava geçmelisiniz.
Sınavı başarıyla geçtiyseniz “BAŞARI BELGENİZİ” oluşturabilmeniz için “KURSU BİTİR” butonuna basmanız gerekir.
Eğitim Özellikleri
- Ders: 5
- Sınav: 2
- Süre: 160 Dakika
- Yetenek Seviyesi: Uzmanlık
- Dil: Türkçe
- Öğrenci: 27652
- Sertifika: Var
- Değerlendirme: NİG Akademi